Elcykel

Om du tycker om att cykla men det ändå blir av väldigt sällan. Brukar det vara på grund av att det kan vara lite jobbigt samt att du inte vill bli varm och svettig. För dig som ofta väljer ett bekvämare alternativ istället, bilen så vore en elcykel den perfekta lösningen.

En elcykel har många styrkor och egenskaper du kan dra nytta av. Till att utföra vanliga vardagsärenden passar elcykeln utmärkt och är av stor användning för dig då du lättare kommer fram i trafiken. Men den är även ett bättre val för dina medtrafikanter, naturen samt inte minst din ekonomi. Att använda sig utav cykel är ett utmärkt val som färdmedel.

Du som cyklar till jobbet får bra motion kontinuerligt och konsekvent vilket gör din kropp stark och uthållig. Med en vanlig cykel tar det lite längre tid och kan kännas tungt. Medan en elcykel är lite lättsammare att ta sig fram med. Och främst i städerna vinner du mycket tid genom att till exempel cykla till arbetet.

Vilka kan bäst dra nytta utav elcykeln

Vilka personer lämpar sig elcyklar bäst för? Först och främst har vi den största gruppen. Storstadspendlarna vilka de flesta befinner sig i Stockholm, Malmö, Uppsala och Göteborg. Stora städer där den omfattande trafiken kan ta lång tid och avstånd inom storstadsområdena kan ofta cyklas snabbare än vad de kan köras med bil. Om du har så pass kort pendlingsavstånd att du enkelt och snabbt kan ta dig fram med cykel. Då är det onödigt med elcykel, men för dig som däremot har en längre bit att ta dig så passar elcyklar alldeles utmärkt.

Transportelcyklar

Sedan har vi även dem av er som cyklar ofta med packning. Exempelvis med matkassar. För er är en elcykel ett väldigt bra alternativ. Eftersom det är både tungt och tar lång tid att cykla med en vanlig cykel kan du spara på både tid och din energi om du väljer en elcykel som transportmedel istället.

Men om du utför denna typ av ärende eller andra där du transporterar mycket kan en av de specialbyggda transport elcyklarna kanske vara ett bättre alternativ.

Transportelcyklar är i normala fall konstruerade med två framhjul och ett bakhjul. Detta gör att ge plats för ett lastutrymme där fram. I en bra transportcykel kan du få plats med lika mycket packning som i en liten bil,

För längre hållbarhet på din cykels batteri

Med hållbarhet menas livslängden på batteriet. Det finns främst tre avgörande faktorer vilka påverkar livslängden på ditt batteri. Dessa är laddningsläget på batteriet, vilka temperaturer det behöver utstå samt hur du förvarar batteriet.

Några saker att tänka på för att bibehålla ditt batteris kapacitet

 • Du bör ladda upp batteriet fullt i 24 timmar efter lång tid under förvaring, innan du använder det igen.
 • Låt aldrig batteriet laddas ur helt och hållet. Eftersom ifall batteriet varit urladdat under en längre tid finns en stor risk att du inte kan ladda upp det igen.
 • Lämna inte kvar laddaren i redan fulladdat batteri.
 • Cykelns laddningsstatus ska kontrolleras kontinuerligt och du bör även ungefär varannan månad ladda batteriet ett tag med jämna mellanrum.
 • Förvaringen av batteriet ska vara i en torr och jämn temperatur, en optimal temperaturhållning ligger runt 10-20°C. Alltså inte nere i en mörk, fuktig gammal källare.

Sju anledningar att köpa elcykel

Miljövänlig och praktisk är bara förnamnen här nedan kommer efternamnen också.

 • Oavsett tidigare träningserfarenheter, hälsa och dina fysiska förutsättningar. Så kan du använda en elcykel, eftersom du kan ställa in mängden assistans du behöver.
 • Du spar enormt med tid genom att du undkommer både trafikköer och trängsel. Samt det eviga tunnelbanependlandet som tar dig hela staden runt innan du når destinationen.
 • Elcykeln erbjuder dig både frisk luft och motion. Du själv avgör vilken tur du ska göra. Vid träningspass sänker du assistansen så att dina egna ben får jobba mer.
 • När du börjar bli trött, behöver du inte stanna och vila utan du kan öka assistansen så kommer du vidare utan vidare ansträngningar.
 • Det är ett miljövänligt alternativ som bidrar till att minimera CO2 utsläppen och bidrar till en bullerfri närmiljö.
 • Istället för exempelvis bil innebär elcykeln väldigt låga driftskostnader för dig.
 • Elcyklar används normalt oftare än traditionella cyklar. Eftersom de gör att vi klarar längre pendlingsavstånd utan att utmatta oss själv tack vara motorn som tuggar på.

Olika typer av elcyklar och vad de kostar

Klassiska cyklar

Dessa är den enklaste varianten av elcyklar vilka liknar helt vanliga damcyklar. Med en skillnad att det sitter ett batteri på dem som hjälper dig framåt utan någon egentlig ansträngning samt många tillhörande avancerade funktioner. Priset ligger mellan cirka 11 000 och 23 000 kronor.

Mountainbikes

Dessa cyklar är bra för dig som gillar att cykla i naturen och på arenor. Din mountainbike tar dig över alla terränger och hinder. Du kan ta bland annat använda den uppe i bergen, på skogsvägar till och med till skateparker. För att den ska kunna hålla för alla dessa prövningar så är mountainbikes konturerade för att vara kraftigare och hållbarare än en cykel i normala fall är. Detta är en faktor som höjer priset en aning. Priset ligger mellan 23 000 och 45 000 kronor.

Sport cyklar

Jämfört mot klassiska cyklar är dessa gjorda för hög prestanda. Eftersträvande höga hastigheter samt acceleration. Här finns inget utrymme för komfort. Dem har ofta smala, hårda däck vilket minskar motståndet när du cyklar för att du ska komma upp i högsta möjliga hastighet. Priserna på dessa ligger mellan 15 000 kronor och 28 000 kronor.

Speedbikes

Dessa är snäppet värre än de andra elcyklarna och klassas dessutom som mopeder, vilket gör att du får köra den ända upp till 45 kilometer per timme. När du kommer upp i denna typ av fart uppe på en cykel då är det snabbt och absolut inget för dig som är farträdd, Priserna för Speedbikes ligger mellan allt från 20 000 upp till 70 000 kronor.

FAQ Elcyklar

Så fungerar en elcykel.

Det finns en motor sammankopplad med batteriet via ett elsystem som sitter på cykeln. Batteriet aktiveras när du börjar trampa och skicka då ström till motorn som får fart.

Vilken hastighet kan en elcykel komma upp i

Med elmotorn på en vanlig elcykel kommer du upp till 25 km/h, vill du köra snabbare än så får du trampa på lite själv. Medan en Speedbike kan ta dig ända upp till 45 km/h.

Går den att använda på samma sätt som en traditionell cykel

En elcykel kan du använda precis likadant som en ordinär cykel. Däremot på grund av all extra mekanism brukar de vara något tyngre.