Miljövänliga julklappstips

Julen är runt hörnet och det är dags att börja shoppa efter julklappar. Vi på Elhoj.nu bryr oss om miljön och därför har vi sammanställt en lista över hållbara och miljövänliga julklappstips.

Innan du börjar shoppa efter julklappar är det en god idé att fråga huruvida personen du planerar att köpa en gåva verkligen är i behov av denna gåva. Även om gåvan i sig kanske är “miljövänlig” bidrar konsumtionen av onödiga varor tyvärr till miljöförstöringen.

Hållbara sängkläder

Vi spenderar en tredjedel av våra liv i våra sängar, så varför inte välja så miljövänliga och hållbara sängkläder som möjligt? Du vill dessutom undvika att sova på giftiga färgämnen eller fibrer behandlade med bekämpningsmedel, så om du inte gör det för miljön – gör det för hälsan.

Hållbara sängkläder kan vara en perfekt julklapp till praktiskt taget vem som helst. Alla människor sover, och de allra flesta sover i en säng med sängkläder. Att välja ekologiska material, som bomull eller hampa, kommer ge mottagaren av din julklapp en god natts sömn utan att miljön tar skada på köpet.

En eller flera spelrader

Att ge bort en gåva som inte kräver särskilt mycket inför produktionen, men som ger en tillfredsställande, underhållande och eventuellt lönande känsla, är en perfekt idé. Vi talar naturligtvis om spelrader: sådana du kan köpa på ditt lokala spelombud för att spela på exempelvis keno resultat eller V75:an.

Spelrader kan vara en utmärkt julklapp att ge bort som ett slags komplement till en annan present, som en adventspresent eller varför inte en klapp i en julstrumpa? Då kan personen i fråga som mottar klappen spela på oddset, Stryktipset eller någon annan spelform av de många som finns, och kanske till och med vinna något på köpet.

Böcker från second hand

Har du en person i ditt liv som jämt går med näsan ner i en bok? Eller kanske en person du tycker borde läsa lite mer skönlitteratur? Då kan böcker vara den perfekta julklappen. Givetvis är det bra att köpa nya böcker, då det stöttar författaren. Men vill du minska bokens fotavtryck kan du med fördel köpa några stycken på second hand istället.

När du shoppar efter böcker på second hand så är det viktigt att du 1. kollar boken skick inifrån och ut innan du ger bort den och 2. säger till mottagaren att presenten är begagnad. Det finns inget värre än att få en söndrig och äcklig bok, eller jo, att få en sådan bok och givaren inte säger att boken är begagnad.

Plantera ett träd

Ett sista julklappstips vi har är planterandet av ett träd. Detta är inte bara en hållbar julklapp eftersom du slipper ge bort något materiellt, men också en present som gör skillnad för miljön direkt.

Plantera ett träd kan du göra via olika organisationer som med dina pengar kan plantera träd i Sverige eller på andra sidan jorden. Ofta får man ett bevis i form av ett vackert kort eller liknande som du kan ge bort till någon i julklapp. Omtänksamt OCH miljövänligt!

Du gillar kanske också...