Allt och lite till om LEI koder

Äger du ett företag som hanterar värdepapper eller äger du en juridisk enhet utan ORG-nummer som handlar med aktier? Då kan du vara i behov av en LEI kod. Att ansöka om den här koden är ganska snabbt och smidigt, men innan du kan komma i gång är det viktigt att du är medveten om vad en LEI kod är och varför den behövs. Det är detta som vi kommer att gå in mer på.

Hur fungerar en LEI kod?

En LEI kod består av 20 tecken och baseras på ISO standard 17442. Anledningen till skapandet av LEI var för att få en bättre global översikt av finansmarknaden, och LEI koderna innehåller data som ser till så att finansiella transaktioner kan spåras på en global nivå. LEI koden som du får innehåller information såsom namn, registreringsnummer och adress, men även uppgifter kring företagsägare och ägarstruktur. Att ha en LEI kod har sedan 2018 varit ett krav för alla företag inom EU som köper och säljer aktier eller obligationer.

Vem är det som behöver en LEI kod?

Vem är det då mer specifikt som är i behov av en LEI kod? Om du äger ett företag eller en annan juridisk enhet som har ett ORG-nummer kommer du att behöva en LEI kod om du handlar med värdepapper. Detsamma gäller om din juridiska enhet inte har något ORG-nummer samtidigt som du handlar med värdepapper.

Oavsett om du handlar med värdepapper globalt eller lokalt är det ett måste att ha en LEI kod oberoende av värdepappersantalet. Lyckligtvis nog är det relativt enkelt att ansöka om en LEI kod, så du kan smidigt komma i gång med den här ansökningsprocessen redan idag.

Var kan du ansöka om en LEI kod?

Via tjänster såsom LEI Service har du möjligheten att ansöka om en LEI kod på bara någon minut, och du får sedan svar inom 1 – 48 timmar. Du ansöker om en LEI kod under ett års tid, och därefter förnyas abonnemanget. Utöver att få en LEI kod får du även tillgång till support utan kostnad som alltid svarar inom 24 timmar, så om du har några frågor eller funderingar gäller det bara att ta kontakt via telefon eller mejl. Ta reda på om just du är i behov av en LEI kod och ansök om din egen kod för att börja handla med värdepapper på rätt sätt.

Du gillar kanske också...