Detta bör du veta om elcyklar

Elcyklar har blivit mycket populära under de senaste åren, och vissa arbetsgivare har låtit sina arbetstagare köpa en elcykel till förmånspris. Det har gjort att flera slutat åka kollektivtrafik eller ta sin egen bil, något som är bra för miljön. En elcykel är utrustad med en elektrisk motor som stärker cyklistens trampkraft och motorn fungerar bara när pedalerna rör sig. När det är backar och motvind kan cyklisten cykla på som vanligt utan att det blir ett tungt motstånd.

Så här fungerar en elcykel

Förutom motor har en elcykel också ett batteri som oftast sitter på ramen, under pakethållaren eller är inbyggd i cykelns ram. Motorn brukar vara monterad antingen på bakhjulet, framhjulet eller i vevlagret. Motorn hjälper till om du cyklar mindre än 25 kilometer i timmen, cyklar du fortare får du trampa själv. För att en elcykel får klassas som det beror på regeln att motorn bara får hjälpa till att föra cykeln framåt. Om du använder dig av mycket kraft krävs det inte att du trampar hårt. Använder du istället lite kraft behövs det att du trampar hårdare och då håller batteriet längre. Skulle du drabbas av oturen att batteriet tar slut när du är ute och cyklar får du trampa för egen maskin. Batteriet behöver givetvis laddas med jämna mellanrum, och det brukar normalt ta omkring fem timmar att ladda upp det om batteriet är helt tomt. De flesta elcyklar har ett batteri som går att ta loss, så du kan ladda det hemma och inte riskera att det blir stulet.

Tips: Hitta bästa bilglasmästare via Hitta-Bilglasmästare.SE

Lagar och regler

Elcyklar klassas som en vanlig cykel och det innebär att du får cykla på cykelbanor och inget körkort eller trafikförsäkring behövs. Det finns dock vissa restriktioner för att cykeln ska får klassas som en elcykel och dessa är:

• Motorn får bara hjälpa till när du själv trampar, du kan alltså inte ta hjälp av motorn hela tiden.

• Motorns nettoeffekt får inte vara mer än 250 watt.

• Batterispänningen får högst vara 48 V.

Nya sorters elcyklar

I januari 2016 blev en ny sorts elcykel tillåten, och den är ungefär som den vanliga cykeln, men den högsta lagliga motoreffekten är på 1 000 watt. Denna cykel klassas dock som en mopedklass II, och då måste du ha traktorkort, förarbevis för moped klass II eller körkort. Den senaste modellen av elcykel kallas Speedbike och den har helt andra restriktioner och regler. Modellen räknas som mopedklass I och det innebär att du bör ha körkort klass AM, cykeln ska besiktas regelbundet, den ska ha trafikförsäkring, registreringsskylt och du måste ha hjälm på dig.

Du gillar kanske också...