Elcykel istället för bil – för och nackdelar för dig som pendlar

Allt fler inser att elcykeln är ett bra alternativ till bil – i synnerhet om man har behov av ett flexibelt sätt att ta sig till jobbet. En av de mest omedelbara fördelarna med elcykel över bil är att man får motionen på köpet. Låt os skicka närmare på dessa fördelar, men också vilka nackdelarna kan tänkas vara.

En elcykel är givetvis också mycket billigare att köpa än en bil, och har en mindre miljöpåverkan. Men visste du att dessutom ser ut att behålla sitt värde över tid. Om du inte ska köra rallyracing, så är här fördelarna med en elcykel framför en bil.

Fördelar med elcykel

För det första är cykeln, och elcykeln, ett bra miljöval. Att tillverka en elcykelkostar 22 gram co2-utsläpp per kilometer, vilket är bara är marginellt mer än en vanlig cykel – som kostar 22 gram co2 per elcykel att tillverka. Ingen av detta kommer givetvis i närheten av vad tillverkningskostnaderna för elbil.

En elcykel behåller också sitt värde över tid. Det beror på att andrahandsvärdet är högt. Om man bestämmer sig för att sälja sin elcykel får man tillbaka stora delar av inköpskostnaderna.

En annan rätt så given fördel med elcykel framför bil är att man blir piggare och starkare även om man frekvent ber elmotorn om hjälp. Den som pendlar med en elcykel istället för att ta bilen gör sin hälsa en tjänst.

Elcykeln är dessutom skattefri. Med en elcykel betalar man varken fordonsskatt eller meravgifter för trängsel eller liknande. Med elcykel kan man också ta sig fram överallt – och således vinka farväl till trafikstockningar och den stress som är förknippat med det.

Nackdelar med elcykel

En av de saker som tynger ned en elcykel är batteriet. Att ta ur batteriet och ladda det kan vara tungt och lite omständligt. Dessutom har batteriet en lägre effekt vid kyla. Toppeffekterna för et modern elcykel-batteri kan med uppemot 50 procent vid kalla vinterdagar. Samma problematik gäller i och för sig även för eldrivna tjänstebilar.

Ska man välja en elcykel eller en tjänstebil?

Om man behöver storhandla efter jobbet eller saknar goda cykelvägar till jobbet kan sannolikt en elbil vara att föredra. Men valet behöver inte stå mellan det ena och det andra. Många gånger kan det vara en god idé att kombinera de båda.

Du gillar kanske också...